In het Veluws nieuws van woensdag 28 september 2020.

We hebben al eerder een pandemie gehad maar de Covid-19 of het Corona virus zorgt ervoor dat we in een bijzondere tijd leven. De tweede golf komt zeer zeker. Het is begrijpelijk dat het moeilijker wordt om je aan de regels te houden, zeker voor de jeugd.

Als gemeenteraad hebben we hier ook mee te maken. Hoe kunnen we als gemeenteraad toch fysiek vergaderen zonder aan de gevaren van het virus bloot te worden gesteld. We hebben als raad toch ook een voorbeeldfunctie. De raadszaal is opnieuw ingedeeld en publiek kan eigenlijk alleen maar online meekijken. De raad heeft al wel een paar keer digitaal vergaderd. De vele fracties die we in onze gemeenteraad hebben, met evenveel verschillende meningen maakt het moeilijker om digitaal een goed debat te voeren. Fysiek vergaderen blijkt dus wel de voorkeur te hebben.

Dit brengt mij ook naar een ander onderwerp die in mij beleving ook belangrijk is. Nu inwoners geen raadsvergaderingen kunnen bijwonen, wordt de betrokkenheid van onze inwoners met de lokale politiek nog verder op de proef gesteld. We hebben gezien hoe het gegaan is met de afvalstoffen plan. En hoe zal het gaan met de nieuwe omgevingswet en de Regionale Energie Strategie (RES). In de afgelopen raadsvergadering hebben wij onze bedenkingen en wensen kenbaar kunnen maken maar de nationale politiek schept dusdanige verwarring dat het als lokale partij moeilijk is om uit te leggen hoe het zit. De minister zegt namelijk dat windmolens op zee thuis horen en zonnepanelen op het dak. Als Gemeentebelangen zijn we het daar trouwens helemaal mee eens. De betrokkenheid van ons allen is nodig om draagvlak te krijgen voor het te voeren beleid. Als Gemeentebelangen Epe willen we ons sterk maken om zo veel mogelijk inwoners participatie te stimuleren.